JaroslavAxman píše:Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak mám postuopovat při neuznané reklamaci obuvi. Jedné se o reklamaci kdy po 2 měsících se obuv rozpadla, podrážka a podešev rozdrolila. Vyjádření od prodejce je něco jako ve smyslu, že záruční doba a životnost nejsou totožné a další nesmysly. Prostě připravený dopis ve ketrém se mění jen hlavička a už si neuvědomují že se boty nosily pouze 2 měsíce.
za radu děkuji
Jaroslav Axman
David Jansa píše:Dobrý den,
kupuji chalupu v Jizerských horách a cesta i pozemek, kterým se k chalupě kdysi jezdilo zkonfiskoval stát a dnes je ve vlastnictví pozemkového fondu. Jedná se v podstatě o sečenou louku, kde polovina je v katastru vedená jako louka a druhá polovina je vedená jako komunikace. Ale skutečný vzhled obou částí je stejný - podmáčená louka. Od pozemkového fondu jsem dostal doporučeného odhadce který cenu věcného břemene na první část - louku odhadl na základě zákona jako 1% z ceny pozemku x 5 a s tím souhlasím. Problém je s druhou částí louky, odhadce neví jak cenu určit, protože se jedná o komunikaci a ne louku, tak odmítá použít 1% z ceny pozemku a tak použil cenový věstník a určil cenu pronájmu 1m2 cesty na 7Kč/rok. Tuto cenu pak vynásobil 5x. Díky tomu cenu věcného břemene na průjezd cestou která je v podstatě podmáčenou loukou určil na 17tis, což je vyšší hodnota jak cena pozemku. Ta by měla být v současné době cca 20Kč/m2. Konzultoval jsem cenu s pozemkovým fondem v Praze, s ministerstvem financí i ombudsmanem a všichni uvádějí cenu jako nesmyslnou a neodpovídající skutečnému stavu pozemku. Podle pozemkového fondu je cena za roční pronájem průjezdu cestou cca 100Kč a tak by měla být cena věcného břemene cca 500Kč. Nebráním se za věcné břemeno zaplatit, ale nechci doplatit za neschopnost a neznalost odhadce.
Co mohu udělat pro korekci ceny? Když jsem se u odhadce proti ceně ohradil, tak mi nabídl jinou cenu a to 12tis.Kč. Ale i to mi připadá nesmyslně vysoké. Podle ministerstva financí by měla být cena maximálně 7500,-Kč.
A ještě jsem se chtěl zeptat, zda může být soudní znalec členem soudní komory v Liberci a nemusí být členem soudní komory ČR?
Děkuji Jansa
Zpět na Poradna pro klienty znalců.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník