Jak mám postupovat při řešení mého problému ?

Toto fórum je určeno pro návštěvníky, kteří nejsou znalci a potřebují poradit od znalců.
Na dotazy klientů odpovídají znalci z "Komory soudních znalců ČR".

Příspěvekod Admin » 02 zář 2009, 19:44

Toto diskuzní téma je určeno otázkám, které se týkají správného postupu při řešení problému.
Administrátor fóra.
Admin
Administrátor

Telefon: 602375417
e-mail: investing@pavlat-znalec.cz

Reklamace obuvi.

Příspěvekod JaroslavAxman » 10 zář 2009, 18:24

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak mám postuopovat při neuznané reklamaci obuvi. Jedné se o reklamaci kdy po 2 měsících se obuv rozpadla, podrážka a podešev rozdrolila. Vyjádření od prodejce je něco jako ve smyslu, že záruční doba a životnost nejsou totožné a další nesmysly. Prostě připravený dopis ve ketrém se mění jen hlavička a už si neuvědomují že se boty nosily pouze 2 měsíce.

za radu děkuji

Jaroslav Axman
JaroslavAxman

Reklamace obuvi.

Příspěvekod Josef Pavlát » 10 zář 2009, 21:05

JaroslavAxman píše:Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak mám postuopovat při neuznané reklamaci obuvi. Jedné se o reklamaci kdy po 2 měsících se obuv rozpadla, podrážka a podešev rozdrolila. Vyjádření od prodejce je něco jako ve smyslu, že záruční doba a životnost nejsou totožné a další nesmysly. Prostě připravený dopis ve ketrém se mění jen hlavička a už si neuvědomují že se boty nosily pouze 2 měsíce.
za radu děkuji
Jaroslav Axman

Dobrý den,
vážený pane Váš problém sice nespadá do mého oboru, ale přesto se pokusím poradit. Vámi citované vyjádření prodejce je opravdu nemístné. Pokud doposud neuplynula záruční doba, máte právo vadu věci reklamovat a prodejce je povinen se Vaší reklamací zabývat. Když prodejce odmítá reklamaci přijmout, je třeba podat mu reklamaci písemně doporučeným dopisem, abyste měl doklad o tom, že jste reklamoval ještě v záruční době. Do písemné reklamace uveďte kdy jste obuv koupil a popište vadu obuvi, přiložte kopii účetního dokladu a dále uveďte, že reklamujete písemně, protože prodejce odmítá reklamaci přijmout a budete proto nucen řešit problém soudní cestou. Tím si zajistíte, že právo Vaší reklamace nepropadne uplynutím záruční doby. Prodejce je povinen Vám odpovědět a sdělit Vám konkrétní a rozumné důvody, proč Vaší reklamaci nechce uznat.
Dále bych se obrátil na "Sdružení pro ochranu spotřebitelů", viz elektronická poradna zde: http://www.spotrebitele.info/
Pokud ani to nepomůže, tak potom kontaktujte příslušného soudního znalce, který Vám vyhotoví znalecký posudek pro případné soudní řízení.
Znalce z oboru "obuv" najdeteve v seznamu znalců na stránkách "Komory soudních znalců ČR", viz "http://znalci-komora.org", viz nabídka "seznam znalců", ve vyhledávači znalců vyplňte údaje podle obrázku, který přikládám a vyberte si znalce ze seznamu.
Až budete mít znalecký posudek, vyznívající ve Váš prospěch, pokuste se ještě se znaleckým posudkem o řešení smírnou cestou dohodou s prodejcem (pokus o smír), ovšem s tím, že Vám prodejce kromě kladného vyřízení reklamace uhradí také Vaše výdaje za znalecký posudek.
Když ani to nepomůže, vyhledejte advokáta a řešte věc soudní cestou.
Přeji Vám úspěšné vyřešení Vašeho problému.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Josef Pavlát
Josef Pavlát

e-mail: pavlat@pavlat-znalec.cz

Příspěvekod David Jansa » 01 bře 2010, 10:28

Dobrý den,

kupuji chalupu v Jizerských horách a cesta i pozemek, kterým se k chalupě kdysi jezdilo zkonfiskoval stát a dnes je ve vlastnictví pozemkového fondu. Jedná se v podstatě o sečenou louku, kde polovina je v katastru vedená jako louka a druhá polovina je vedená jako komunikace. Ale skutečný vzhled obou částí je stejný - podmáčená louka. Od pozemkového fondu jsem dostal doporučeného odhadce který cenu věcného břemene na první část - louku odhadl na základě zákona jako 1% z ceny pozemku x 5 a s tím souhlasím. Problém je s druhou částí louky, odhadce neví jak cenu určit, protože se jedná o komunikaci a ne louku, tak odmítá použít 1% z ceny pozemku a tak použil cenový věstník a určil cenu pronájmu 1m2 cesty na 7Kč/rok. Tuto cenu pak vynásobil 5x. Díky tomu cenu věcného břemene na průjezd cestou která je v podstatě podmáčenou loukou určil na 17tis, což je vyšší hodnota jak cena pozemku. Ta by měla být v současné době cca 20Kč/m2. Konzultoval jsem cenu s pozemkovým fondem v Praze, s ministerstvem financí i ombudsmanem a všichni uvádějí cenu jako nesmyslnou a neodpovídající skutečnému stavu pozemku. Podle pozemkového fondu je cena za roční pronájem průjezdu cestou cca 100Kč a tak by měla být cena věcného břemene cca 500Kč. Nebráním se za věcné břemeno zaplatit, ale nechci doplatit za neschopnost a neznalost odhadce.

Co mohu udělat pro korekci ceny? Když jsem se u odhadce proti ceně ohradil, tak mi nabídl jinou cenu a to 12tis.Kč. Ale i to mi připadá nesmyslně vysoké. Podle ministerstva financí by měla být cena maximálně 7500,-Kč.

A ještě jsem se chtěl zeptat, zda může být soudní znalec členem soudní komory v Liberci a nemusí být členem soudní komory ČR?

Děkuji Jansa
David Jansa

Příspěvekod Josef Pavlát » 03 bře 2010, 11:52

David Jansa píše:Dobrý den,

kupuji chalupu v Jizerských horách a cesta i pozemek, kterým se k chalupě kdysi jezdilo zkonfiskoval stát a dnes je ve vlastnictví pozemkového fondu. Jedná se v podstatě o sečenou louku, kde polovina je v katastru vedená jako louka a druhá polovina je vedená jako komunikace. Ale skutečný vzhled obou částí je stejný - podmáčená louka. Od pozemkového fondu jsem dostal doporučeného odhadce který cenu věcného břemene na první část - louku odhadl na základě zákona jako 1% z ceny pozemku x 5 a s tím souhlasím. Problém je s druhou částí louky, odhadce neví jak cenu určit, protože se jedná o komunikaci a ne louku, tak odmítá použít 1% z ceny pozemku a tak použil cenový věstník a určil cenu pronájmu 1m2 cesty na 7Kč/rok. Tuto cenu pak vynásobil 5x. Díky tomu cenu věcného břemene na průjezd cestou která je v podstatě podmáčenou loukou určil na 17tis, což je vyšší hodnota jak cena pozemku. Ta by měla být v současné době cca 20Kč/m2. Konzultoval jsem cenu s pozemkovým fondem v Praze, s ministerstvem financí i ombudsmanem a všichni uvádějí cenu jako nesmyslnou a neodpovídající skutečnému stavu pozemku. Podle pozemkového fondu je cena za roční pronájem průjezdu cestou cca 100Kč a tak by měla být cena věcného břemene cca 500Kč. Nebráním se za věcné břemeno zaplatit, ale nechci doplatit za neschopnost a neznalost odhadce.

Co mohu udělat pro korekci ceny? Když jsem se u odhadce proti ceně ohradil, tak mi nabídl jinou cenu a to 12tis.Kč. Ale i to mi připadá nesmyslně vysoké. Podle ministerstva financí by měla být cena maximálně 7500,-Kč.

A ještě jsem se chtěl zeptat, zda může být soudní znalec členem soudní komory v Liberci a nemusí být členem soudní komory ČR?

Děkuji Jansa

Dobrý den,
ocenění pro Vámi uvedený účel by měl provádět soudní znalec a nikoliv odhadce. Při ocenění se vychází ze skutečného stavu a využití pozemku (pokud nejde o pozemek evidovaný v katastrální evidenci nemovitostí jako stavební, ktrý by bylo nutné v každém případě ocenit jako stavební - což ale v tomto případě není). Takže pokud je celý pozemek v celé své ploše využíván jako louka a vypadá v celé ploše stejně, tedy travnatá plocha určená k sečení a žádná komunikace tam ve skutečnosti nevede, tak se ocení celý jako louka, podle skutečného stavu. Tam potom skutečně platí pro výpočet hodnoty VB 1% z ceny pozemku, protože jde o zemědělský pozemek.
Pokud by však v části pozemku vedla komunikace (třeba i nezpevněná polní cesta přes tu louku), ocenil by znalec příslušnou plochu (část pozemku) jako komunikaci a při výpočtu ceny VB by vycházel z této ceny a z příslušného procenta podle úsudku znalce 2-4 %. Předpokládaná výše ročního nájemného je totiž odvozena ze zjištěné ceny pozemku procentem, a to v doporučené výši 1 % z ceny pozemku u zemědělských pozemků a 5 % z ceny pozemku u stavebních pozemků, což je obvyklá hodnota nájemného odvozená z hodnoty věci. Znalec musí na místě posoudit jak způsob využití pozemku, prověřit zařazení pozemku v katastrální evidenci, zdůvodnit soulad či rozpor mezi skutečností a evidencí a zdůvodnit způsob ocenění a určit a zdůvodnit také podle místních poměrů a stavu pozemku a způsobu jeho využití procento pro výpočet simulovaného nájmu a následně hodnoty VB.
Je tedy zcela na znalci, aby posoudil podle místních podmínek nejenom skutečný stav pozemku pro účel ocenění, ale také určil procento pro stanovení simulované výše nájmu.

V Komoře soudních znalců ČR mohou být pouze znalci, nikoliv odhadci. Liberecká sekce KSZ ČR je součástí KSZ ČR, takže pokud je znalec členem sekce Liberec, tak je zároveň členem KSZ ČR.
Josef Pavlát
Josef Pavlát

e-mail: pavlat@pavlat-znalec.cz

Zpět na Poradna pro klienty znalců.